Qui som?

La Unió Musical del Bages és una associació cultural sense ànim de lucre, membre de la Federació de Bandes de Música de Catalunya, constituïda el 15 de desembre de 1995, i presentada públicament el 18 de març de 1996, que va fer la seva primera actuació el 24 de març de 1996.

Actualment l'entitat està formada per:

      · La Banda de música.

      · La Quants Band.

La Banda de la Unió Musical del Bages és un grup flexible d'instruments de vent i percussió, que admet també contrabaixos i violoncels, format per músics professionals, amateurs i estudiants avançats de música. Tot i així també hi tenen cabuda joves estudiants, éssent un punt de trobada intergeneracional de músics provinents d'escoles diverses, amb gustos i inquietuds vairades, però aplegats per a gaudir fent música. 

El seu repertori està format per un ventall d'obres que va des de la música clàssica harmonitzada per a banda, fins a la contemporània, passant per la popular (sardanes, folk, pasdobles, marxes...), sarsueles, bandes sonores de pel·lícules, musicals...

Des de la seva creació ha interpertat el tradicional Concert de Cap d'Any a Manresa, actualment al Teatre Kursaal, ha organitzat la celebració del concert de Santa Cecília, amb la partiicpació d'alumnes de les escoles de música del Bages i comarques veïnes, ha realitzat actuacions amb els Cors de Clavé i corals Manresanes i de Barcelona, ha executat concerrts per a orgue i banda, també ha realitzat concerts benèfics, i amb altres formacions i músics com Mesclat, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, Pau Riba, Marcel Casellas, Manel Camp o Llibert Fortuny, i actuacions de Festa Major, en diverses edicions de la Fira mediterrània,  i a la Diada de Catalunya. L'any 2008 va actuar a l 'Auditori de Barcelona, La Banda també va enregistrar el CD "Músiques de Manresa 2". En els darrers anys ha participat assiduament a la Festa de l'arròs de Sant Fruitós de Bages.

La Quants Band va nèixer el 1998 de la necessitat de formar un grup que interpretés en directe les músiques de la Mostra del Correfoc de Manresa, i ha esdevingut una formació versàtil, que ha intervingut des de llavors a la Mostra, i també a la processó de Sentmana Santa i al Carnaval infantil de Manresa, quan no hi assisteix la Banda en ple.

Entre el 1997 i 2007, va existir una altra seció, la Bing Band, dirigida per Ramón Escalé, i que va coproduïr l'espectacle Plaça Reial, juntament amb l'Esclat Gospel Singers, amb qui va enregistrat un disc amb el mateix nom.

Els seus director titulars han estat Francisco Rodríguez Azorín, Raúl Pérez Piera, Alfred Cañamero, Diego Javier Lorente, Jaquim Piqué, i l'actual Dídac Mirallas, que va començar les seves primeres passes musicals de ben jove precisament dintre de la Banda de la Unió Musical del Bages. Han actuat com a direcrtors convidats Bernat Castillejo, Joan Carles Chordà, Josep Fuster, Miguel Angel Gomez, Ramón Escalé, Albert Gumí i Josep Padró.